fredag 3 februari 2012

Ett brysk uppvaknande


Ja jag vet, Tor Claesson har redan skrivit om det här, lite tjatigt eller hur? Ja det är tjatigt för det är VIKTIGT! Jag tror inte folk förstår fult ut exakt vad internet är eller snarare hur internet kommer förändras genom ACTA, vi har vant oss vid det, sett det som en självklarhet. För internet är något viktigt och fantastiskt, jag pratar inte om möjligheten att kunna ladda ner Captain America filmen samma dag som premiären eller den till synes oändliga mängden porr, jag pratar om informationsflödet, ett fritt informationsflöde! Tänk er ett samhälle där man inte behöver vänta tills någon tidning vill göra ett reportage om Laos för att få reda på hur det står till där sett från den lille mannens perspektiv, inte bara torra siffror från exempelvis FN utan riktiga personer, riktiga historier. Nu tänker ni, vad pratar han om? Det är ju bara att söka på google så hittar jag bloggar, twitter och smårepotage från även Laos. Just det, DET är det viktiga med internet, det ger varje personen makten över sitt informationsflöde och det är vad vi har nu, ett öppet internet som är den enskilt viktigaste faktorn i en modernisering och utveckling av demokratin. 

Det är just denna öppenhet i samhället som vi måste värna om, och det är denna öppenhet som ACTA slår mot, när vi lägger över makten att stänga ut folk från internet från vårt rättsväsende till… stora företag och internetleverantörer? VAD? Varför i helvete ska dom ha den makten? Samt rätten att tvinga fram blockader av sidor, som kanske kan sprida upphovsrättsskyddat material… Återigen har vi inte ett rättsväsende för detta? Ni vet domstolar och sånt vars intressen är att följa lagen, som lägger bevis före ekonomiska intressen, well i teori iaf. Vad kan vi vänta oss dock av företagen när dom ska göra domstolens jobb, kommer dom att prioritera bevisbörda över möjliga ekonomiska vinningar? Förmodligen inte, dom har inte till skillnad från domstolar det kravet på sig för dom är inte, hur ska jag säga detta… rättsväsendet! Dom är företag! ACTA är som att vakna upp ur en skön dröm och inse att man har en gonorré, det enda man kan göra är att bita ihop, försöka bli av med den och hoppas att allt blir bra igen,

Jag hoppas innerligen att våra representanter antingen inte känner till vad ACTA innebär, eller bara valt att inte ta den striden ännu för då kan vi göra något åt det, vi kan demonstrera som nu på lördag, vi kan ringa eller maila våra representanter. Men känner dom till det, och stödjer det, då kan vi packa ihop och lägga ner, då har vi valt precis dom som aldrig ska komma in i en riksdag. Personerna som ser politik som ett spel man spelar mot väljarna inte med.

Men vad är våra chanser egentligen? Du kommer förmodligen sitta hemma på lördag ändå.