onsdag 8 februari 2012

Svart och vitt, that's how we like it


Maria Sveland har skrivit i DN kultur om politisk korrekthet och hur hon blir rädd för dom som angriper den, hur hon ser att samhället blir mer tolerant mot främlingsfientliga åsikter och antifeminism. För att fult ut förstå vad hon anser folk mena när dom säger politisk korrekthet eller PK som den ofta sägs i dagligt tal så är det samma värderingar som Breivik lägger fram i sitt påstående kulturmarxismen. Okej stanna här en sekund! Vad? Så när Timbro (ja hon använder dom som exempel) säger att vi ska behandla och diskutera Islam likadant som vi behandlar och diskuterar kristendomen så är dom främlingsfientliga och deras åsikter är densamma som en massmördare? Visst, vi kanske dömer henne för hårt, hon kanske menar att religion ska ses som något vi inte diskuterar, en personlig angelägenhet, håller inte med men det skulle vara en mer förstålig ståndpunkt då den skulle vara konsekvent men tyvärr nej, hon använder sedan citat från kristna för att stärka sitt påstående om antifeminism.

Nu vill jag inte totalt såga Marias artikel, hon har ett par poänger, antifeminismen har växt sig starkare, främlingsfientligheten har blivit större. Men när hon kopplar ihop alla som talar om politisk korrekthet med Breivik lyckas hon inte på något sätt bevisa den vardagliga definitionen av politisk korrekthet, dvs. inte att man tycker att automatvapen och en ö full av ungdomar är ett hjältedåd utan att Islam ska kunna debatteras, feminism ska få skrivas om sett från fler perspektiv än ett men att man inte får diskutera det i Sverige? Detta här och häpna innebär inte att man är antifeminism eller antiislam. Detta är det grundläggande felet i hennes artikel, hon kopplar ihop alla, och ja jag menar alla som inte håller med henne med Breivik och hans kulturmarxism.

För det finns olika grader, ni vet allt är inte svart och vitt. T.ex. pratar många om politisk korrekthet när det kom till Nogger black glassen, bara för att många ansåg att den debatten var onödig och inte relevant för en diskussion om rasism så betyder det inte att dessa personer ställer sig bakom Breiviks kulturmarxism. Termen betyder olika för olika personer, i vissa fall kan det röra sig om Nogger black i vissa fall kan det röra sig om att hävda att folk från Nigeria är av genetiska skäl mer troliga att bli kriminella. Jag hoppas att ni kan se att det är en skillnad! Att dessa två ståndpunkter inte är samma sak vilket då oundvikligen leder till slutsatsen att politisk korrekthet inte är en tillräckligt klart definierad term för att sätta faktiska åsikter på en person för dennes ståndpunkt kring politisk korrekthet.

Jag tror vi är större människor än så, jag anser att seriösa feminister själva ifrågasätter feminismen, likaså seriösa liberaler ifrågasätter liberalismen. Feminism likaså liberalism byggs på rationellt tänkande, att se världen utifrån vissa system för att analysera den och därmed dra slutsatser om rätt och fel. Vi behöver inte koppla samman antifeministerna med Breivik, vi kan spöa dom utan problem när vi möter dom som dom är. Vi kan titta på ekonomisk forskning för att se hur fel inkomsterna är mellan könen, vi kan titta på den forskning som visar att länder och företag som är mer jämställda också presterar bättre. Det finns forskning som visar på hur små skillnaderna är mellan män och kvinnors hjärnor och acceptera att skillnader finns då det visade sig vara ganska obetydliga (med undantag för dom som anser att män ska ha det bättre än kvinnor då vi faktiskt kan navigera bättre i tallskog).

Men nu till slutet måste man ställa sig frågan, är jag nu antifeminist, antiislamist och är min artikel antiintellektuell eftersom jag ändå har uttrycks åsikter att politisk korrekthet inte är bra i alla lägen. Men det blir mitt kors att bära, men jag hoppas innerligen att Maria skrev sin artikel under tidspress och inte han tänka igenom den för det får mig alltid att krypa i kroppen när man demoniserar sina meningsmotståndare, oavsett om det är att kalla alla svarta kriminella eller jämföra dom med Breivik.

/Fredrik Edlund