torsdag 2 februari 2012

Läktarvåld - resultatet av politisk inkompetens


En allt för vanlig bild av svensk idrott 2012.

Jag tycker att det är fantastisk roligt att Stockholm äntligen har två lag i ishockeyns Elitserie igen. Oavsett vad man tycker om de båda Stockholmslagen så är det bara att erkänna att de är nyttiga för svensk hockey. De lockar publik till såväl hemma- som bortamatcher, och de fångar inte minst medias intresse på ett annat sätt än lagen från mindre orter. Därför är det också oerhört tråkigt att den bild av de båda lagen som basuneras ut i media allt som oftast behöver vara negativ; om vuxna män som slåss med varandra, och med polisen.

För mig är det obegripligt att huliganism fortfarande kan förekomma på svenska arenor 2012. Det har varit ett välkänt problem så länge jag kan minnas; och man behöver inte svepa långt med blicken för att hitta länder som haft större problem - och kommit tillrätta med dem. Jag tänker framförallt på England, som under en period under 60-, 70- och 80-talen hade enorma problem med huliganism och läktarvåld - något som man nu nästan helt lyckats råda bot på genom skärpt lagstiftning och större utrymme för polisen att agera förebyggande.

Hur kan det komma sig att vi inte gjort detsamma i Sverige? Beror det på inkompetens - eller på att man inte bryr sig? Här förväntas den klubb som har huliganproblem själv sanera och lösa problemet på, utan någon egentlig hjälp från rättsväsendet. Det får mig att undra hur Sverige skulle se ut om alla företag och organisationer var lika rättslösa; hur många krögare skulle det finnas, om de själva var ansvariga att sköta kontakten med beskyddarverksamhet? Och hur skulle Sveriges bankväsende må om man på egen hand var tvungen att försöka stoppa värdetransportrån?

Så, om jag fick vara med och bestämma, skulle svensk lagstiftning- och praxis för hantering av idrottsrelaterat våld förändras på följande sätt;
- Alla som beträder en Arena måste på ett eller annat sätt legitimera sig.
- Alla arenor bör ha övervakningskameror på alla läktarsektioner, samt utanför arenan.
- Kända huliganer bör kunna nekas tillträde till Arenan; elektroniska matchbiljetter någon?
- Identifiera och döm alla som bråkar i samband med ett idrottsevengemang. Misshandel och våld mot tjänsteman är precis lika allvarligt på en idrottsarena som någon annanstans.

- Tor Claesson

Aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttsport/sport/article14276011.ab