torsdag 2 februari 2012

För det är ju så gott med smör, oder was?

Det nya svart i "Ai aint no phat bitch no moe"-världen är ju som vi alla vet att man ska skippa kolhydraterna och käka bacon. LCHF är alla ofrivilliga tjockisars räddning. Äntligen ett sätt att gå ned i vikt samtidigt som du samtidigt fyller tråget med fett och bökar loss like a boss.


Forskarna är skeptiska, men inte ense; de troende går i döden för det, med de mest spektakulära påståenden. Jag räknar veckorna tills dess att rubriken "Vi flög till månen med LCHF" syns i tidningshyllan. Givetvis med en skarp varning från tidningen bredvid där en forskare varnar "LCHF-astronauterna riskerar att störta av allt bacon".

Här är problemet: vem blir i långa loppet glad av att enbart reglera sin vikt med hjälp av kosten på ett så pass extremt sätt? Missförstå mig rätt, det skulle vara lika idiotiskt om någon föreslog en diet där man uteslöt allt protein. När LCHF-folket dreglar över att de får trycka i sig smörstekt bacon och åtta ägg, men samtidigt inte äta bröd, kakor eller någon annan livsförgyllande kolhydrat värd namnet, undrar jag om det inte är dags att se över sin mentala inställning till mat och istället försöka balansera det på ett annat sätt. Här kommer den stora hemligheten:

RÖR PÅ FLÄSKET OCH SLUTA ÄTA SÅ JÄVLA MYCKET!

Övervikt beror, i 99,9% av fallen, på att människans energiintag är större än hennes energiförbrukning.

Forskarna är oense kring LCHF. Något de inte är oense om däremot är att människan mår bra av varierad kost, frukt och grönt, fibrer och bra fetter. Varför inte äta en normal och varierad kost. Kött, potatis och grönsaker. Mycket grönsaker! Och sedan ta en promenad efter maten? Gör det till en trevlig stund tillsammans med en kamrat. Låter inte det bättre än "om jag skippar merparten av grönsakerna och all potatis, och bara äter kött med en klick smör, så slipper jag promenera".

Motion är skittrist när man inte är i form. Men har du väl börjat promenera kommer du snabbt upptäcka att du mår bättre efter ett tag och tids nog kommer du även att tycka att det är ganska roligt. Och du kan äta den där kakan. Eller potatisen.

- Muffinmannen